Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (2024)

Het Nederlands elftal is uitgeschakeld in de halve finale van het WK Voetbal. Na 120 minuten zonder doelpunten kwam Oranje tekort in de strafschoppenreeks tegen Argentinië: 4-2. De Argentijnen spelen zondag de WK-finale tegen Duitsland.

De uiteindelijke nederlaag tegen Argentinië is een enorme domper, want Nederland speelde in de tweede helft en verlenging bij vlagen sterk voetbal. Het kon echter weinig grote mogelijkheden creëeren tegen de stugge Argentijnen, die de gehele wedstrijd lang ook geregeld gevaarlijk waren. En terwijl Oranje de penalty’s tegen Costa Rica nog zo vlekkeloos nam, faalden Ron Vlaar (die zo’n fantastische wedstrijd speelde) en Wesley Sneijder vanaf de elfmeterstip.

De halve finale in São Paulo was geen moment saai, hoewel Oranje in de eerste helft erg matig speelde. In de tweede helft en verlenging was het spel beter, maar had Nederland moeite om echt gevaarlijk te woren. De paar kansen die Oranje wel kreeg bleven onbenut. Keeper Cillessen hield op zijn beurt het Nederlands elftal op een aantal cruciale momenten in de race. In de strafschoppenserie ging Oranje daarna toch strijdend ten onder.

Voor Nederland, dat dit WK zoveel indruk maakte op de Nederlandse én internationale voetbalfans, rest nu zaterdag de troostfinale tegen Brazilië (22.00 uur).

Hieronder de live updates van de wedstrijd, verlenging en penalty’s in bulletspoints, Vine-video’s en tweets:

De verlenging in bulletpoints

• 91’ De verlenging is begonnen. Van Gaal leek Huntelaar te gaan inbrengen, maar wacht daar nog even mee.
  • 96’ Daar is Huntelaar inderdaad, hij vervangt zoals verwacht aanvoerder Van Persie, die toch weer een wat tegenvallende wedstrijd speelde.
  • 99’ Robben wordt voor de tweede keer deze verlenging gevaarlijk, maar zijn schot belandt in de handen van Romero.
  • 100’ Laatste wissel bij de Argentijnen: Maxi Rodriguez komt het veld op voor Lavezzi.
  • 105’ Geel voor Huntelaar na een hele lichte overtreding.
  • Rust Nadat de Argentijnen nog een kans kregen, zit de eerste verlenging erop. Nog vijftien minuten te spelen, anders penalty’s.
  • 106’ De tweede verlenging is begonnen, kan Oranje het nog beslissen in het komende kwartier?
  • 109’ Zabaleta was gehavend na een botsing met Kuyt, maar kan toch verder spelen.
  • 110’ De Vrij probeert het een keer van afstand, maar zijn schot zeilt over.
  • 115’ Ai, Palacio kan de bal van dichtbij inkoppen, maar Cillessen pakt ‘m. Oranje leeft nog.
  • Penalty’s Er is niet meer gescoord, dus opnieuw moet Nederland penalty’s gaan nemen. Wat een spanning.
  • 0-0 Nederland begint en begint slecht: Ron Vlaar stuit op Romero.
  • 0-1 ARG Messi doet wel wat hij moet doen en maakt ‘m: 0-1.
  • 1-1 Robben schiet wel raak: 1-1!
  • 1-2 ARG Garay neemt de penalty prachtig en zet Argentinië op 1-2.
  • 1-2 ARG Oh nee, Sneijder mist ook. Het blijft 1-2.
  • 1-3 ARG Cillessen zit dichtbij, maar Agüero scoort wel: 1-3.
  • 2-3 ARG Kuyt scoort en houdt Oranje in de race: 2-3.
  • 2-4 ARG Maxi Rodriguez scoort ook en Argentinië gaat door naar de finale van het WK.

De penaltyserie in Vine-video’s

Vlaar mist de eerste strafschop namens Oranje:

Ook Sneijder stuit op Romero:

Rodriguez schiet de winnende penalty binnen:

Nederland - Argentinië in bulletpoints

• Aftrap! Nadat een moment van stilte in acht is genomen naar aanleiding van het overlijden van de Argentijnse voetballegende Di Stefano, zijn we begonnen in São Paulo. Flikt Oranje het in deze halve finale?
  • 5’ Een wat nerveus begin van beide ploegen: geen noemenswaardige momenten in de eerste vijf minuten.
  • 13’ Het eerste schot richting doel is van Sneijder. Helaas gaat de bal naast.
  • 15’ Het eerste gevaar van Argentinië komt via een vrije trap van Messi, maar Cillessen heeft de bal klemvast.
  • 22’ Bijna halverwege de eerste helft en aan beide kanten nog geen grote mogelijkheden. Argentinië nu wel iets sterker dan Oranje.
  • 29’ Mascherano ging neer na een botsing met Wijnaldum, maar de Argentijn kan verder.
  • 32’ Oranje even een paar keer dreigend na een corner, maar er wordt afgevlagd voor buitenspel van De Vrij. Nederland heeft het voorlopig moeilijk tegen Argentinië.
  • 37’ Snoeiharde overtreding van Demichelis op Sneijder, maar de Argentijn krijgt geen eens geel. Sneijder kan gelukkig door.
  • 45’ Martins Indi krijgt wel geel, voor een lichte overtreding op Messi.
  • Rust Het is rust in São Paulo na een zeer matige eerste helft van Oranje. Wat heeft Van Gaal in petto voor de tweede helft?
  • 46’ De tweede helft is begonnen. Nederland heeft gewisseld: Janmaat vervangt Martins Indi, die met een heupblessure zou kampen. Belangrijkste vraag voor nu: kan Oranje beter?
  • 49’ Nu dan wel geel voor Demichelis na het vasthouden van Robben.
  • 57’ Nederland komt er iets beter in, maar slaagt er nog niet in gevaarlijk te worden.
  • 62’ Nigel de Jong gaat naar de kant en wordt vervangen door Jordy Clasie, die daarmee zijn WK-debuut maakt in deze halve finale.
  • 66’ Het is hard gaan regenen in São Paulo. Ondertussen wordt Oranje steeds dreigender, keert de wedstrijd?
  • 74’ Met nog ruim een kwartier op de klok is de wedstrijd in een voetballend gezien matige fase beland. Kan Nederland nog wat forceren in de slotfase?
  • 75’ Oef, een grote kans voor de Argentijnen, maar Higuain schiet in het zijnet!
  • 81’ Twee wissels bij Argentinië: Palacio vervangt Perez en Agüero komt erin voor Higuain.
  • 88’ Nederland speelt een betere tweede helft, maar ook de Argentijnen blijven dreigend. Gaan we verlengen?
  • 90’ Kans van dichtbij voor Robben, maar het been van Mascherano ligt in de weg.
  • Verlenging De negentig minuten zijn voorbij en het staat nog altijd 0-0. We gaan verlengen in São Paulo.

Nederland - Argentinië in tweets

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (1) MinPres Minister-president Enorm jammer van verlies. Maar trots op @onsoranje om fantastisch toernooi! Arg & Dui veel succes gewenst in finale.

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (2) PetervanDijken Peter van Dijken Ik vind het vooral ruk voor Vlaar. Speelde een geweldige wedstrijd en dan dit… #NEDarg

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (3) paulvlo paul vloon Wel heel gunstig dat we nu de Duitsers ontlopen. #gaatgoed #argned #nos

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (4) RTLnieuwsbetty betty glas En toen was het stil en verlaten op het Museumpark in Rotterdam…#NEDARG #uithuilen http://t.co/pjzk8Jysi8

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (5)

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (6) ahmedmarcouch Ahmed Marcouch مركوش Bedankt mannen! Afgelopen dagen en weken waren een groot feest van saamhorigheid en plezier, alle kleuren waren trots #Oranje #ARGvsNED

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (7) NadiaBouras Nadia Bouras Van Gaal kan nog altijd gaan voor de bronzen pik.

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (8) GaryLineker Gary Lineker These 2 sides could both play in the final and Germany would beat them.

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (9) fokkesukke Fokke & Sukke Ik zou m’n baby Jasper noemen.
En als het een meisje is ook. #NEDARG

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (10) zwar Alex van der Hulst Briljante tactiek van Van Gaal om de Duitsers nu al op het verkeerde been te zetten

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (11) wijndelts Ward Wijnd⚽lts Bij de Belg heet Vlaar inmiddels ‘Ron Beton’. :-)

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (12) rioferdy5 Rio Ferdinand Vlaar has been immense. Best CB performance of the tournament so far for me.

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (13) RealShowstopper RealShowstopper Kan me niet voorstellen dat een van deze beide ploegen van Duitsland kan winnen….

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (14) KamranUllah Kamran Ullah Nu gaat Duitse @BILD ook nog onze bondscoach adviseren: ‘Wanneer brengt Van Gaal Huntelaar er in?’ http://t.co/oF0Pt8k1QC

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (15)

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (16) HoogerJ John Hoogerwaard Die Vlaar jonguh. Niet normaal. #nedarg

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (17) GaryLineker Gary Lineker De Jong is always within touching distance of Messi’s shirt. But looking at the size of the Dutchman, Messi may well be inside his shirt.

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (18) KustawBessems Kustaw Bessems Meeste gevaar bij Oranje tot nu toe komt van Wijnaldums achterhoofd.

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (19) pvdp Peter van der Ploeg Nog steeds geen doelpunt. Die Duitsers lachen zich kapot. #nedarg

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (20) NLFloor Floor Boon De Brazilianen zijn voor Nederland. Bij elke NL pass gejuich - vooral van Br zijde. Argentijnen zorgen voor zichzelf #NED - #ARG

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (21) wol Jeroen Wollaars Stadion zit weer vol Brazilianen. Allemaal voor ons - zingen: “1000 goals, 1000 goals, voor Pelé, voor Pelé, Maradona is een co*kesnuiver”

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (22) diImabr Dilma Bolada Se a Holanda golear a Argentina hoje, eu deixo eles levarem 1 estádio, 3 BRTs e 2 aeroportos como recompensa. #VaiHolanda #NEDvsARG

Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (23) KoenGreven Koen Greven La barra Argentina #NRC La Doce http://t.co/727fEegWVH

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (24)

Volgen
Volgen

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (27) vangoghmuseum Van Gogh Museum The Van Gogh Museum supports the Dutch team in the semi-final today! #nedarg #worldcup http://t.co/Ao8gCRGqap

Oranje met penalty’s ten onder: Argentinië gaat door naar finale WK (28)